Шестикласникам

пʼятниця, 23 серпня 2013 р.

23 серпня відзначаємо День Державного Прапора України

Кожен народ має свою історію і свої історичні святині – герб, прапор, гімн. Символіка є часткою  етнокультури народу, відображенням його боротьби за самовизначення . Вона передає ( через умовне зображення) сутність держави, дає уявлення про соціальні цінності державного ладу тощо. Державний Прапор – один з трьох офіційних державних символів, що символізують суверенітет держави.
article97.jpg



   Український національно-державний прапор прийшов до серця нашого народу тернистими шляхами буття. Під час історичних звершень він ставав символом боротьби за національні та соціальні права. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.
   Поняття національного прапора остаточно сформувалося в Україні на початку ХХ ст. (під впливом національно-визвольного руху в Галичині, згодом і на східноукраїнських землях), пов’язуючись з історичними традиціями.
   Як засвідчують історики, за часів України - Руси державного прапора як такого ще не було. Існували лише князівські стяги. На рубежі ХІІІ-ХІV ст. з’явилися клиноподібні полотнища, на яких "здебільшого вживаним кольором був червоний, далі білий і блакитний, рідко жовтий". Слід додати, що використання жовтого та блакитного кольорів (з різними тіньовими гамами) на прапорах України - Руси простежується від прийняття християнства.Про те, що поєднання синьо-жовтих кольорів властиве Україні, свідчить той факт, що Данило Галицький, засновуючи на честь свого сина Лева місто Львів (перша згадка 1256 р.), подарував його жителям герб, на якому зображено золотого лева на синьому тлі. А прапори зазвичай виготовлялися відповідно до кольорів герба тієї чи іншої землі або країни.  Згодом ці два кольори набувають значення державних.
   Свято День Державного Прапора з'явилося завдяки підписанню в 2004 році відповідного президентського указу:«…На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…»( згідно з Указом Президента України, Л.Кучми, «Про День Державного Прапора України» від 23 серпня 2004 року № 987/2004).
  У 2009 році президент Віктор Ющенко вніс зміни до цього указу, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Наш прапор

Небеса блакитні сяють з глибини,
а пшеничні й житні мерехтять лани.

Образ цей не зблідне, хоч минуть жнива,
Це знамено рідне — злото й синява.

Прапор наш, як літо, в сонці майорить —
по долині жито, по горі блакить.
                    Дмитро Павличко

Немає коментарів:

Дописати коментар