Шестикласникам

понеділок, 30 жовтня 2017 р.


Велесова ніч або український Хелловін

В Україні вже багато років відзначають іноземне свято Хелловін з 31 жовтня на 1 листопада. За легендою у цю ніч душі всіх померлих приходять на землю та блукають вулицями. Дехто ставиться до його святкування вкрай негативно, зазначаючи що це "чуже", запозичене свято. Проте запозичена лише назва, адже в українців раніше був свій Хелловін. Існував він за часів вірування у рідних богів і звався Велесова ніч (на честь одного з язичницьких божеств). Святкувалась Велесова ніч так само з 31 жовтня на 1 листопада, коли душі усіх померлих спускалися на землю.

Хто такий Велес?

Велес – це дохристиянський, язичницький бог. Його вважали богом мистецтва, музики, поезії, краси, таланту, щастя та любові. Він покровитель усіх творчих людей, волхвів, віщунів та ясновидців. А також опікун усього живого. Вважали, що саме він відповідальний за розквіт людської душі.
Також, Велеса вважали покровителем худоби. Вірили, що саме він навчив людей співіснувати з природою: обробляти землю, вирощувати зерно, пасти худобу та брати молоко. Він вчив не вбивати тварину, а вчитись доглядати за нею, дбати про неї і за це брати у неї  зістрижене хутро чи молоко.
Згідно з віруванням,  Велес, перш за все, – бог достатку. Тож наші предки шанували його так само сильно, як і Перуна, та ставились з повагою до традицій на Велесову ніч.

Які обряди існують на Велесову ніч?

Велесова ніч – це час містичний, тож люди вірили, що їхні бажання у цю ніч можуть здійснитись. Записували їх на папірці та клали під подушку перед сном, промовляючи слова: "Темна ніч, заклинаю мені допомогти. Велес, потрудися, загадане, появися".

Обряд на достаток теж був доволі популярним. Потрібно було зібрати увесь дріб'язок в гаманці та роздати бідним, перед тим промовивши: "нехай мої гроші допоможуть всім, хто їх потребує. Навколо обернуться і до мене достатком повернуться".

Також наші предки вірили, що у цю ніч можна отримати відповіді на найскладніші питання. Для цього треба було назвати ім'я померлого родича та звернутись до нього: "сьогодні тобі в цей світ приходити – мені пораду приносити. Підкажи, як мені завершити справу".

Немає коментарів:

Дописати коментар