Шестикласникам

пʼятниця, 2 січня 2015 р.

 Дещо з історії вітальних листівок

 Звичним атрибутом будь-якого свята давно стала листівка. Ми даруємо її на день народження, на Різдво та Новий Рік, вітаємо своїх близьких і рідних за допомогою листівок з річницями та пам’ятними подіями.
      А  чи задумувалися ви, що цей простий картонний клаптик   має свою історію та традиції?


 Точна дата появи на світ першої вітальної  листівки донині невідома, хоча більшість дослідників дотримуються думки, що  найперша вітальна листівка датується 15 сторіччям і зберігається у Британському музеї. Вона приурочена до Дня усіх закоханих. Дослідники сходяться на думці, що її автором був герцог Орлеанський, який начебто і надіслав цю листівку з буцегарні своїй коханій.

   З тих пір пройшло немало часу і ось у 19 сторіччі вітальні листівки набули величезного поширення. Їх приурочували і до Великодня, і до дня святого Патріка та Різдва. Так, за однією з версій, перша різдвяна листівка з'явилася в Англії в 1794 році. Якийсь художник Добсон у вигляді поздоровлення з святом відправив своєму другові картинку із зображенням сімейства навколо ялинки. Другові це сподобалося, і наступного року Добсон виготовив декілька десятків подібних карток і розіслав їх всім своїм знайомим. А ще через декілька років знайшовся підприємець, що пустив мальовані привітальні картки в продаж. За іншою версією, вперше різдвяні листівки з'явилися в 1841 році у вітрині книжкового магазина в Шотландії, щоправда існує також думка, що шотландці придумали цю версію, щоб позбавити англійців слави першовідкривачів. Цікаво, що і сьогодні різдвяні та новорічні листівки, користуються найбільшою популярністю серед всіх поштових карток. Побутування вітальних листівок пов`язують ще з однією історією.Напередодні  різдвяних свят 1843 року  заможний англійський джентльмен Генрі Коул,  перший директор Музею Вікторії та Альберта, що в Лондоні,  не встигав привітати з Різдвом  своїх друзів і знайомих. Тому він замовив в художника  Джона Коллкотта Горсл тисячу вітальних листівок з нескладним малюнком. Ці листівки були надіслані поштою у конверті.  Листівки, які лишилися, цей джентльмен продав просто на вулиці по шилінгу за кожну. 
Перша у світі різдвяна листівка. Лондон, 1843 рік
  Саме з другої половині XIX століття вітальні листівки починають друкуватися в багатьох європейських країнах. Їх кількість вже обчислюється мільйонами. Спочатку на листівках найчастіше зображалося немовля Христос в яслах або інші релігійні сюжети. Пізніше з'являється Санта Клаус і композиції з квітів, віток і ялинкових прикрас. До Росії вітальні листівки спочатку привозилися з-за кордону, переважно з Німеччини. 
1898 року російська Община Святої Євгенії за акварельними малюнками відомих петербурзьких художників видала серію різдвяних листівок з 10 штук накладом у 10 тис. примірників. Серед них Іллєю Рєпіним була підготовлена поштівка «Запорожець», яку, напевно, слід вважати першою «українською» різдвяною листівкою. Щоправда, у сучасному розумінні її важко назвати різдвяною, оскільки на ній відсутні будь-які ознаки святкової картки. Тут зображений запорізький козак з люлькою, а майже 2/3 частини залишено для написання привітання.
         Ілля Рєпін. Перша різдвяна поштівка з українською тематикою, 1898 рік
   Раніше вітальна листівка була невеличким витвором мистецтва, а не просто тиражованим зображенням. Скажімо, для її виготовлення використовували пір’я, засушені квіти, оксамит, бісер, шовк та навіть волосся. Втім, давні традиції повертаються і зараз можна зустріти чималий асортимент листівок ручної роботи, для виготовлення яких використовується маса декоративних елементів.

З розвитком Інтернету, особливо електронної пошти й соціальних мереж, понад сторічна традиція відправлення вітальних листівок стала поступово занепадати. Натомість  набули поширення анімаційні листівки.   Буде  доречно надіслати віртуальну анімаційну новорічну листівку з вівцями і козами на 2015 рік  людині, якій ви захочете подарувати шматочок вовняної новорічної казки.


 Не гайте часу дарма, а вибирайте новорічні і різдвяні  листівки для привітання своїх рідних, друзів та колег з новим 2015 роком та Різдвом Христовим   за допомогою мережі  Інтеренет.

Немає коментарів:

Дописати коментар