Шестикласникам

пʼятниця, 14 жовтня 2016 р.

14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці або, як кажуть в народі, Святої Покрови

   Свято Покрови посідає почесне місце серед пошанованих свят на Україні.
   Загальновідомою ознакою Покрови є те, що вона покриває землю або листям, або снігом. У народі казали: "Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем”.  До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої.

  Дівчата, котрі бажали взяти шлюб саме цього року, мали побувати на святі Покрови у церкві і помолитися: „Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку”, „Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду”, „Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою”. А на Поділлі дівчата казали: „Свята мати, Покровонько, завинь мою головоньку, чи в шматку чи в онучу – най ся дівкою не мучу!”  Існувала навіть прикмета: якщо на Покрову сніг – буде багато весіль.
  Для того, щоб усi члени сім’ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушника, що був над iконою Богородиці, і розвiшувала його над вхiдними дверима. Пiд ним ставали, як йшли до церкви, i проказували: "Пресвята Покрiвонько,  перед твоїм кривалом  голови схиляємо, прохаємо,  Покрiвонько,  од лиха укри
ти,  здоров’ячко наше  знов нам обновити".
   Для українських козаків свято Покрови було найбільшим і найзначущим святом. В цей день у козаків відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. На Запоріжжі в козаків була церква святої Покрови.
   Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву - Козацька Покрова.
Українська Повстанська Армія (УПА), яка постала в час другої світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської і більшовицької окупації батьківських земель, теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.
  З 2014 року указом Президента України Петра Порошенка у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва відзначається День захисника України.
Отже. сьогодні Покрова – це свято не тільки народне і релігійне, а й національне.

Немає коментарів:

Дописати коментар