Шестикласникам

неділя, 7 квітня 2013 р.



Благовіщення Пресвятої Богородиці

7 квітня відзначають велике весняне свято Благовіщення. Це свято воскреслої землі, пробудження життєвої сили природи. Цього дня, вважали слов'яни, Дух світла благословляє Землю і все живе ній. На Благовіщення прилітає ластівка — Божа птиця. З приходом і поширенням Християнства на Україні Благовіщення стало одним з 12 основних свят церковного календаря і набуло назви Благовiщення Пресвятої Богородицi. Церква за значимістю ставить Благовіщення на третє місце після Різдва Христового та Великодня.   Як і багато інших церковних празників, це свято наклалося на старовинне народне свято. 
Благовіщення Пресвятої Богородиці – дуже важливе у християнстві свято. Саме цього дня, 7 квітня, Марія отримала від архангела Гавриїла благу звістку про те, що стане вона Божою Матір'ю.

Архангел Гавриїл був посланий Богом в місто Назарет до Пресвятої Діви Марії і повідомив, що Господь обрав її бути Матір'ю Божою. Ангел з'явився в будинок праведного Іосифа, коли Марія читала Священне Писання, і сказав: "Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами". Далі ангел повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.
Благовіщення Діві Марії. Чистий подив, дитинно-дівочий.
У покорі опущені вії вкрили ясні задумливі очі.
Тиху радість цій Божій Дитині таїна сокровенно відкрила.
 І Архангел вклонився Людині – перед Нею згорнув білі крила.
 Благовіщення. Всесвіт квітує, очищаючи кров свою згірклу.
 Мила пташечка радість вістує, знісши крильця-пелюстки на гілку.
 Бог шепнув їй ту світлу новину, і маленька всім серцем співає,
Бо почула, що Божого Сина від сьогодні Пречиста чекає. (Надія Кметюк)
Церква каже, що у цей день звичайно виконують традиційний обряд - випускають на волю птахів, які символізують святий дух. У народній традиції свято Благовіщення пов'язане з пробудження природи від весни. У цей день здавна існував звичай випускати на волю пташок: «Щоби співали на волі, Бога прославляли та просили щастя-удачі тому, хто їх випустив». Деякі люди навіть спеціально купували пташок, щоб на Благовіщення їх випустити — на щастя. На Благовіщення обов'язково потрібно свого домашнього вихованця на вулицю вивести, щоб він теж весну відчув.
За народними віруваннями на Благовіщення Бог “благословляє всі рослини”, а тому вважалося великим гріхом виконувати будь-яку важливу роботу. На Благовіщення закінчується період, коли не можна було “рушити землі” – “ні копати, ні кілля забивати, бо вона відпочиває і їй болітиме”.
На Благовіщення дівчата біля  церкви танцювали  перший весняний хоровід - "кривий танець". Якщо на Благовіщення дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт — цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати гарнішою, має налити в миску холодної води, пустити плавати первоцвіт (пролісок) і вмитися цією водою. Знайдений у цей день пролісок треба дуже обережно зірвати, у пазусі принести додому й покласти під образами. З давніх часів вважається, що це приносить у дім щастя та злагоду.
 З цим святом пов’язані ще такі народні прикмети:
o    Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.
o    Якщо 7 квітня ще лежить на дахах сніг, то і на 1, і на 6 травня він у полі буде.
o    Який цей день - такий і кінець місяця.
o    Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень - середня, якщо ясно ввечері - пізня.
o    Якщо 7 квітня сонце світить до обіду, а потім ховається за хмари, кукурудза буде рання, коли ж навпаки: визирає з-за хмар тільки після обіду, то кукурудза буде пізня. Якщо ж того дня взагалі буде хмарно, негода, то кукурудза не вродить.
o    Ніч проти Благовіщення. Якщо вона тепла, то весна буде дружна; якщо за ніч мокрий рушник висохне надворі - рік буде врожайний, якщо наполовину висохне - на середній урожай, а якщо залишиться мокрим чи замерзне - буде мокре літо.
o    Якщо на Благовіщення дощ іде, то добре вродить жито.
o     Якщо на Благовіщення вже сидять бузьки на яйцях, весна буде тепла. 
o    Благовіщення без ластівок - холодна весна.
o    На Благовіщення гарна погода - гарний врожай.
o    Якщо ввечері зоряно, то вродять коноплі.
o    Якщо на Благовіщення летить сніг - літо неврожайне.
o    Якщо на Благовіщення півень на порозі нап'ється, то на Юрія  віл напасеться.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар