Шестикласникам

пʼятниця, 10 травня 2013 р.


День матері — міжнародне свято

 12-го травня в 2013 році відзначається одне з головних родинних свят — День матері.  Святкування Дня матері  в Україні відбувається у другу неділю травня. День матері відзначають другої неділі травня, який вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва та допомоги. В травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві й відзначають День матері.

   Українці вперше відзначили День матері в 1928 році – але не на рідній землі, а в Канаді, де його провів Союз українок цієї країни.  1929 року завдяки організаторським старанням редактора тижневика «Жіноча доля» Олени Кісилівської, День матері прийшов в Галичину.
І тільки в 1999 році День матері став повноцінним святом України – Указом Президента була встановлена офіційна дата його святкування: друга неділя травня.
У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня.
Велика популярність цього свята цілком зрозуміла, адже споконвіку мама була і є найдорожчою та найріднішою людиною для кожного. 
Одним з найдавніших свят, присвячених матері, вважається фестиваль на честь богині Реі, дружини бога Кроноса та матері численних богів і богинь, який відзначали навесні в Стародавній Греції. Приблизно в 250 році до н.е. в Римі почали відзначати релігійне свято, присвячене богині-матері Кібеле (Cybele), яке тривало три дні – з 15 по 18 березня.
На початку 17 століття в Англії в четверту неділю Великого посту стали святкувати неділю матері (Mothering Sunday) – свято всіх матерів Англії. У цей день було прийнято провідувати мам і приносити їм у подарунок спеціальний торт, який так і називався «материнський торт». Також у Неділю матері всі слуги, котрі працювали і жили у багатих родинах, отримували вихідний для того, щоб провести його зі своїми матерями. Традиція вітати матерів тортом, прикрашеним 12 кульками марципана, збереглася у Великобританії і до наших часів. Але, крім того, в Неділю матері прийнято звільняти матерів від будь-якої домашньої роботи – принаймні, один раз на рік її можна перекласти на плечі сильної статі.
  Однак міжнародним святом День матері став завдяки США. Перша спроба започаткувати день матері в Сполучених Штатах датується 1872 роком – відома американська пацифістка Джулія Уорд Хоув запропонувала відзначати день єдності матерів у боротьбі за мир в усьому світі. Але, мабуть, тому що це свято швидше нагадувало День миру, а не День матері, широкої підтримки ініціатива Джулії Уорд не отримала ні в рідній країні, ні власне у світі.
   Друга спроба американців, присвятити один день у році мамі, була більш успішною. У 1907 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії, у якої передчасно померла її власна мати, атакувала державні і законодавчі органи США листами з проханням започаткувати день вшанування матерів. Через три роки її наполегливість принесла результат – у 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом. А ще через чотири роки, у 1914 році, Президент Вудро Вільсон оголосив День матері офіційним святом всіх штатів Америки і з тих пір в США його відзначають щорічно.
Поступово друга неділя травня стала святом мам ще для 23 країн світу, а понад 30 країн обрали для нього інші дні.
Дата святкування Дня матері в різних країнах світу
Друга неділя лютого – Норвегія
1 березня – Ліван
8 березня – Узбекистан
7 квітня – Вірменія (День материнства і краси)
Перша неділя травня – Південно- Африканська Республіка, Литва
9 травня – Греція
10 травня – Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Об'єднані Арабські Емірати
Друга неділя травня – Австралія, Бельгія, Німеччина, Данія, Італія, Мальта, США, Туреччина, Україна, Фінляндія, Естонія, Японія
Остання неділя травня – Швеція, Франція
26 травня – Польща
14 жовтня – Білорусь
Жовтень – Аргентина, Індія
Остання неділя листопада – Росія
8-го грудня – Іспанія, Португалія
Грудень – Сербія

 Безумовно, День матері - це одне з найзворушливіших свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди  буде самовіддано любити,  незважаючи ні на що.
У цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їхнім святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей їхні  нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість!



Немає коментарів:

Дописати коментар