Шестикласникам

четвер, 10 березня 2016 р.

Вкотре відкриваючи "Кобзар", 
продовжуємо відкривати для себе незнаного Шевченка…

  Шевченко – незвичайне та виняткове явище в українській і світовій літературі, мистецтві, культурі. Український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський і політичний діяч (член Кирило-Мефодіївського братства), академік Імператорської академії мистецтв (1860). 
   Творчість Шевченка була багатогранною. Він був і глибоким ліриком, і творцем епічних поем, і видатним драматургом та різнобічно обдарованим митцем. Літературна спадщина Шевченка обіймає велику збірку поетичних творів («Кобзар»), драму «Назар Стодоля» і два уривки з інших п'єс; дев'ять повістей, щоденник та автобіографію, написані російською мовою, записки історично-археологічного характеру («Археологічні нотатки»), чотири статті та понад 250 листів.
   Із мистецької спадщини Шевченка збереглося 835 творів живопису й графіки, що дійшли до нас в оригіналах і частково у гравюрах та копіях. Її доповнюють дані про понад 270 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.
Чи був Шевченко генієм та пророком? Кожен сам повинен для себе дати відповідь на це питання. Тарас віддав своє життя як завдаток за свободу й кращу долю рідного українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар