Шестикласникам

понеділок, 7 березня 2016 р.


                   7 березня 1573 року Іван Федоров (Федорович) заснував у Львові  друкарню


Дослідники припускають, що, швидше за все, друкарня розташовувалась на вул. Краківській, 4. А деякі історики навіть вважають, що Іван Федоров привіз до Львова вже готову друкарню з білоруського Заблудова, де він працював до того.
 Організувати власну друкарню Івану Федоровичу допомогло Львівське братство. Однак друкарська справа вимагала значних коштів, частина яких Федорову вдалося залучити від львівських міщан, передміщан і окремих представників духовенства.
1573 року  Федоров розпочав друкування своєї першої у Львові книги «Апостол», роботу над якою завершив 15 лютого 1574 р. Львівський «Апостол» – надзвичайно дбайливо складена та майстерно оформлена книга на 264 сторінки. Порівняно з московським «Апостолом» львівська книга мала ряд нововведень, зокрема вирізьблені додаткові сторінкові гравюри із зображенням євангеліста Луки, орнаментальним знаком герба Львова та друкарським знаком – гербом самого першодрукаря.
Львівський "Апостол" і започаткував українську друковану книгу. З цього часу відраховувається історія українського книгодрукування. 
  Глибоко розуміючи значення освіти для народу, Іван Федоров того ж 1574 року видає у Львові “Буквар” — перший друкований підручник у східних слов’ян. Видання містить післямову, в якому розповідається про історію заснування друкарень, умови книгодрукування, підкреслюється зв'язок між книговиданням та освітою. Букварем Івана Федорова користувалися не лише в Україні, а й в інших слов'янських країнах з кирилівською абеткою.
 Наприкінці 1583 р. Іван Федоров помер та був похований на подвір’ї Онуфріївського монастиря на Підзамчому – львівському передмісті.  На надгробку Івана Федоровича в Онуфріївському монастирі було зроблено напис: «Іван Федорович, друкар Москвитин, котрий своїм старанням друкарство небувало обновив».

Немає коментарів:

Дописати коментар