Шестикласникам

неділя, 21 лютого 2016 р.


 Щороку 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. 

  Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

  Сьогодні у світі існує близько 6000 мов. На жаль, майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови.
Мова функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Головні функції, що виконує мова — комунікативна, мислеоформлююча, пізнавальна, емоційна, виражальна тощо.
Шануймо і любімо рідну мову, піклуймося про неї, захищаймо, розкриваймодля себе її велич й могутню силу. Маємо бути свідомі того, що  завдання кожного з нас - зберегти її в усій  красі для себе й наступних поколінь!

З "Молитви до мови"  Катерини Мотрич
  Почуй! Воскресни! Возродись! Заквiтни вiчно живим i молодим народним Словом. Поверни нам пам’ять свого роду, дай віру й натхнення, впевненість в собі, освіти морок наших душ, відведи спокусу та очисти від скверни цю древню святоруську землю, Русь-Україну, возвелич і порятуй на вiки вiкiв. 

Немає коментарів:

Дописати коментар